Ob rasti števila okužb se v Sloveniji množijo ukrepi za omejitev širjenja virusa. Skupaj moramo upočasniti širjenje okužbe, da bo naš zdravstveni sistem zmogel zdraviti vse hudo obolele.  Ostanimo doma, skrbimo za redno čiščenje površin, ki se jih pogosto dotikamo, skrbno umivajmo in razkužujmo roke ter uporabljajmo zaščitno opremo.

Pri širjenju okužbe pa ni pomembna »le« higiena rok, ampak tudi ustne votline.

Virus se v nosno-žrelnem predelu najbolj intenzivno razmnožuje v začetku bolezni. Takrat so te osebe tudi najbolj kužne in ker se virus prenaša kapljično, med kašljanjem in kihanjem kapljice okuženega padejo na sluznice nosu, ust in oči oseb, ki so v njegovi bližini. Padejo pa tudi na površine okrog okuženega.

V podjetju Enikam smo razvili medicinski pripomoček Oroxid®, oralno raztopino, ki deluje na osnovi visoko aktivnega kisika. Zaradi antiseptičnega učinka preprečuje obstoj kužnih klic ter je prvi izbor za grgranje pri virusnih in bakterijskih okužbah. Oroxid® oralna raztopina ne le dezinficira ustne votline, ampak tudi poskrbi za zdravje, oksigenacijo in regeneracijo naše ustne votline. Priporočamo ga za preprečevanje in lajšanje vnetih, razdraženih in krvavečih dlesni, za zmanjševanje oblog na zobeh, jeziku in sluznici ter za dopolnitveno ustno higieno pri fiksnih zobnih aparatih, protezah in pri protetičnih nadomestkih.