Kadar smo zdravi, se nam zdi delovanje vsakega našega organa samo po sebi umevno. Pravzaprav se sploh ne zavedamo, da imamo posamezne organe oziroma o njih ne razmišljamo, dokler nas ne začne boleti ali se pojavijo drugi resni ali manj zahtevni zapleti.

Naša usta so okno v zdravstveno stanje celotnega telesa. Pogosto služijo kot koristna izhodiščna točka za odkrivanje zgodnjih znakov in simptomov sistemskih bolezni – t. j. bolezni, ki prizadenejo ali se nanašajo na vaše celotno telo, in ne le na posamezne dele telesa.

Več kot 90 % sistemskih bolezni, kot so npr. aids ali diabetes, imajo svoj izvor v neravnovesju ustne votline.

Ali ste vedeli, da nepravilno raščeni zobje lahko povzročijo srčne okvare? Prikrito vnetje zobne pulpe ali korenine lahko vodi v trajno poškodbo živca ali celo v bolezen nevralgije trigeminusa?

Vsak dan lahko normalno pojemo hrano, ki nam je na voljo, vendar se le redkokdaj vprašamo, kaj bi bilo, če ne bi imeli zob… Kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo na voljo zobnih protez, mostičkov, vsadkov…

Usta kot vir okužbe

Če ne skrbimo za redno ustno higieno, se ustvarja okolje za rast bakterij, ki se kopičijo v prostoru med dlesnimi in zobmi. To povzroči vnetje dlesni, ki je znano kot gingivitis. Gingivitis lahko privede do resnejše infekcije dlesni, ki se imenuje periodontitis.

Periodontitis in parodontoza se začne s kopičenjem abscesa okrog zoba v čeljusti. Pri tem gre za napredovalo bolezen vnetja oziroma gingivitisa, ki je nastal zaradi slabe ustne higiene, prehranskih razvad (prekomerno pitje alkohola, kave, čaja, uživanje predelane hrane, prekomernega vnosa sladkorja) in drugih nezdravih življenjskih navad (alkoholizem, kajenje) oziroma že prisotne kronične bolezni (virusne okužbe: HIV, herpes, hepatitis, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, rak, avtoimunske bolezni, nevrodegeneracija, kronično pomanjkanje vitamina C, redke krvne bolezni). Medtem ko je vnetje oziroma gingivitis reverzibilno stanje, je periodontitis nereverzibilno bolezensko stanje, ki terja deformacijo in izgubo zob, razkroj dlesni ter končno izgubo kostne mase čeljusti. Pri tem je nujen poseg zobozdravnika, ki bo ocenil škodo in predpisal ustrezno zdravljenje.
Zdravila ali zdravljenja, ki lahko porušijo naravno ravnovesje koristnih bakterij v ustih, lahko ogrozijo tudi obrambne mehanizme v ustni votlini, kar omogoča škodljivim bakterijam, da prodrejo v naš krvni obtok.

Če imate normalno delujoč imunski sistem, prisotnost oralnih bakterij v krvnem obtoku ne povzroča težav, saj se vaš imunski sistem hitro odzove in preprečuje nadaljnje razmnoževanje bakterij.

Če pa je vaš imunski sistem oslabljen, na primer zaradi kroničnih bolezni, lahko oralne bakterije v krvnem obtoku (bakteriemija) povzroči jo širjenje okužbe v druge organe in dele telesa.

Kakšne so povezave med težavami v ustni votlini s splošnim zdravstvenim stanjem?
Dolgotrajna okužba dlesni lahko sčasoma povzroči izgubo zob. Toda posledice se morda ne končajo. Nedavne raziskave kažejo, da obstaja povezava med peroralnimi okužbami - predvsem z dlesnimi,  slabo nadzorovano sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi, prezgodnjim porodom, itd.

Slabo nadzorovana sladkorna bolezen
Če imate sladkorno bolezen, imate že večje tveganje za nastanek bolezni dlesni. Toda kronična bolezen dlesni lahko dejansko še bolj oteži nadzor nad sladkorno boleznijo. Okužba lahko povzroči odpornost proti inzulinu, kar povzroči nihanja krvnega sladkorja.

Bolezni srca in ožilja
Peroralno vnetje zaradi bakterij (gingivitisa) lahko pusti posledice na krvnih žilah, saj so njihove stene tako bolj občutljive za nalaganje maščob in obstaja večja možnost nastajanja krvnih strdkov.  V končni fazi se lahko razvije poapnenje žil (ateroskleroza), kar lahko privede do srčne in/ali možganske kapi.

Prezgodnja rojstva
Hudo vnetje dlesni lahko privede do povečanega tveganja prezgodnjega rojstva in nižjo porodno težo novorojenčka.

Prebavne težave
Kronična vnetja dlesni in nadaljnja slaba ustna higiena lahko sprožijo težave tudi v prebavnem sistemu. Poročajo o možnosti odpovedi črevesja, sindroma razdražljivega črevesja, celiakije in drugih prebavnih težav. Kronične težave s prebavnim traktom pa vodijo v pojav trdovratnih glivičnih obolenj, ki jih je v končni fazi mogoče zdraviti le sistemsko.

 

Kaj lahko storite za ohranjanje optimalnega zdravja vaše ustne votline?

 1. Zobe si ščetkajte vsaj 2 x dnevno po 3-5 min.
 2. Uporabljajte tudi zobno nitko ali medzobne krtačke za temeljito čiščenje medzobnih prostorov.
 3. Priporočljivo je, da uporabljate tudi ustno raztopino. Bodite pozorni na sestavo, saj je priporočljivo, da naj ustna raztopina ne vsebuje alkohola in klorheksidina, ki nista primerna za občutljivo sluznico in dolgoročno lahko pustita negativne posledice. Priporočamo vam uporabo inovativne ustne raztopine OROXID.
 4. Jejte veliko zdrave hrane (nepredelano sadje in zelenjava)izogibajte se kajenju in čezmernemu pitju alkohola, saj le-to povečuje tveganje za razvoj bolezni dlesni in rakavih obolenj v ustni votlini.
 5. Obiščite zobozdravnika 1-2 x letno za preventivni pregled in odstranitev zobnega kamna. V kolikor boste karseda natančno upoštevali zgornja navodila, ne boste samo preprečili bolezni v ustni votlini, temveč posledično pripomogli k splošnemu boljšemu zdravju.

Viri in literatura:

 1. Oral health for adults in care homes; NICE Guidelines (July 2016).
 2. Oral health promotion: general dental practice; NICE Guidance (December 2015).
 3.   Guidelines for oral health care for people with a physical disability; British Society for Disability and Oral Health (2000).
 4. Gingivitis and periodonitis; NICE CKS, August 2012.
 5. Nasser M, Fedorowicz Z, Khoshnevisan MH, et al; Acyclovir for treating primary herpetic gingivostomatitis. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Oct 8 (4):CD006700. doi: 10.1002/14651858.CD006700.pub2.
 6. Simpson TC, Needleman I, Wild SH, et al; Treatment of periodontal disease for glycaemic control in people with diabetes. Cochrane Database Syst Rev. 2010 May 12 5:CD004714.
 7. Harris R, Nicoll AD, Adair PM, et al; Risk factors for dental caries in young children: a systematic review of the literature. Community Dent Health. 2004 Mar 21(1 Suppl):71-85.
 8. Sanders TA; Diet and general health: dietary counselling. Caries Res. 2004 38 Suppl 1:3-8.
 9. Pitts NB, Boyles J, Nugent ZJ, et al; The dental caries experience of 14-year-old children in England and Wales. Surveys co-ordinated by the British Association for the Study of Community Dentistry in 2002/2003. Community Dent Health. 2004 Mar 21(1):45-57.
 10. Atkinson JC, Grisius M, Massey W; Salivary hypofunction and xerostomia: diagnosis and treatment. Dent Clin North Am. 2005 Apr 49(2):309-26.
 11. https://www.independentdentist.com.au/

ODLIČNA PREVENTIVA IN POMOČ PRI TEŽAVAH V USTNI VOTLINI

 

Za najboljše rezultate pri ustni higieni vam priporočamo uporabo OROXID® izdelkov.

OROXID® je inovativen medicinski pripomoček za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini, kot na primer:

 • gingivitisu
 • parodontozi,
 • zobnih oblogah,
 • slabemu zadahu,
 • aftah,
 • krvavečih in vnetih dlesnih.

Več o OROXID izdelkih si preberite tukaj 

OROXID® Sensitiv – primerno za vsakodnevno ustno higieno in odlična preventiva za vnete dlesni, zobne obloge, afte, obarvanosti zob, itd.