Zadnja leta se na področju farmacije, medicine in moderne kozmetologije daje vse večji poudarek na proučevanju aktivnih kisikovih spojin in njihovi učinkovitosti pri zmanjševanju bolezni in upočasnitvi procesa staranja.

Kisik je osnova za obstoj in obnovo vsake celice. Številne študije potrjujejo  povezavo med procesom staranja in pojavom različnih bolezni kot so rak in avtoimune bolezni s t.i. hipoksijo oz. pomanjkanjem kisika v celicah. Do pomanjkanja kisika pride zaradi neustreznega prehranjevanja, obilice stresa in nezdravega življenjskega sloga. V telesu se tako tvorijo in kopičijo prosti radikali, ki porabljajo za celice nujno potreben kisik.

KAJ SPLOH POMENI AKTIVNI KISIK IN V KATERIH PROCESIH V TELESU SODELUJE?

Naše imunske celice proizvajajo peroksidne spojine, ki se specifično vežejo z mikrobi in jih uničijo. Pri tem se sprosti aktivna oblika kisika znana pod imenom »kisikov singlet« in voda, ki ga človeške celice porabijo za svoje potrebe. »Kisikov singlet« ob vstopu v celico aktivira procese oksigenacije in regeneracije v celici.  Raziskave kažejo, da je aktivni kisik potreben za naše vsesplošno zdravje, boj proti boleznim ter nego in obnovo celic. Učinkovito upočasnjuje procese staranja in je ključ za pomlajevanje.

KAKO AKTIVNI KISIK DELUJE?

Poznana sta nam dva glavna mehanizma delovanja:

  1. Aktivni kisik uniči mikrobe - med peroksidno spojino in kovinskim ionom v membrani škodljivih mikrobov (bakterij, virusov, glivic) pride do kemijske reakcije, v kateri pride do njihovega uničenja.
  2. Aktivni kisik omogoča oksigenacijo in regeneracijo celic - aktivna oblika kisika  (kisikov singlet) prehaja v  celice, jih oksigenira, vstopa v celične cikluse in dvigne energetski potencial celice. Vstopa tudi v mitohondrije, kjer je nujno potreben pri procesih nastajanja beljakovin preko številnih biokemijskih reakcij. Nove beljakovine se nato vgradijo v celico in omogočijo njeno hitrejšo obnovo.

KAKO ZAGOTOVITI ZADOSTNO KOLIČINO AKTIVNEGA KISIKA?

Glavni vir aktivnega kisika je naše telo, zlasti naše imunske celice. Osnova za preskrbo našega telesa s kisikom je redna fizična aktivnost in predihanost, zdrava prehrana, ustrezna mera spanja in dobrega počutja. Kisik v telo pride pretežno s procesom dihanja, kjer se vključuje v mnoge pomembne procese in prehaja celico le v aktivni obliki. Kadar organizem izgubi uravnoteženost v preskrbi s kisikom, se pojavijo bolezen in težave, ki se pogosto izrazijo na koži, nohtih ali v ustni votlini. V teh primerih je zelo pomembno, da telesu pomagamo z lokalnim dodajanjem aktivnega kisika na prizadeta področja, ki jih oksigenira in spodbudi k hitrejši obnovi in odstranitvi težav.

AKTIVNI KISIK JE GLAVNA UČINKOVINA V IZDELKIH OXILVER® IN OROXID®

V podjetju ENIKAM d.o.o. smo patentirali in registrirali visoko kakovostne in učinkovite kozmetične-medicinske izdelke na osnovi aktivnega kisika.  Na voljo je linija kozmetičnih izdelkov OXILVER® za nego in tretiranje težav na koži in nohtih ter oralna raztopina OROXID®, registrirana kot medicinski pripomoček za ustno higieno in zdravljenje težav.

Aktivne kisikove spojine  v izdelkih OXILVER® in OROXID® so pridobljene s posebnim proizvodnim postopkom in so prečiščene ter stabilizirane s »food grade« stabilizatorjem. Tako pridobljene predstavljajo najboljši približek biološke oblike peroksida, ki ga proizvajajo naše imunske celice.  Naše celice ga tako prepoznajo in sprejmejo kot sebi lastnega. Zaradi visoke podobnosti z biološko obliko oksida tudi ne povzročajo stranskih in alergičnih odzivov ter so primerni tako za odrasle kot za otroke ob kratkotrajni ali dolgotrajni uporabi. Poudariti je potrebno tudi, da delujejo na širok spekter mikrobov, pri čemer ne pride do pojava rezistence – neodzivnosti.