Poletje … sonce, morje, čas brezskrbnosti … pa tudi čas, ko na prostem preživimo več časa kot običajno, kar pomeni, da imamo zato tudi več možnosti, da nas piči katera od žuželk. Z malo previdnosti in nekaj zdravorazumskimi ukrepi se je pikom žuželk mogoče izogniti, vendar pa od časa do časa vseeno pride do »bližnjega srečanja«, ki pa ga, roko na srce, nikoli nismo ravno veseli.

Žuželke ob piku najpogosteje izločijo mravljinčno kislino, ki lahko povzroči izpuščaje, rdečico, oteklino, bolečino, srbenje in razdraženo kožo. Take pike žuželk je preprosto zdraviti. Običajno zadostuje že mazilo proti srbenju, po potrebi pa lahko vzamemo tudi antihistaminik, ki je v lekarnah na voljo brez recepta. Ob tovrstnih pikih nam je v veliko pomoč tudi Oxilver® Skin gel, ki bo pomiril prizadeto področje ter zmanjšal oteklino, srbečico in rdečico.

Bolj neprijetni so piki žuželk v primeru, da izzovejo intenzivnejšo alergijsko reakcijo, ki se lahko izraža kot močno otekanje in celo kot oteženo dihanje. V tem primeru je potreben (tudi) obisk zdravnika.

V normalnih okoliščinah, torej kadar je prizadeto področje le nekoliko razdraženo, se stanje po piku izboljša v enem do dveh tednov in ne povzroči nobenih drugih težav. Pri bolj občutljivih ljudeh pa se stanje normalizira nekoliko počasneje, navadno v treh tednih ali celo nekoliko pozneje.

 

Bolje preprečevati kot zdraviti

Oblecite dolge hlače in rokave.

Poletje je čas višjih temperatur, kar pomeni, da ljudje pokažemo več gole kože. Če vemo, da je na območju, kje se nahajamo, prisotnih tudi več žuželk, se lahko pred njihovimi piki ali ugrizi zaščitimo tako, da zakrijemo izpostavljene dele telesa. Oblecimo majice z dolgimi rokavi in dolge hlače ter nosimo zaprto obutev. Tako bo kar največ kože ostalo zaščitene pred morebitnimi piki.

Uporabite repelent.

Določene vrste žuželk lahko uspešno odženemo tudi z uporabo repelenta. Pred njegovo uporabo obvezno preberite priložena navodila.

Vedno dobro preglejte sebe in prostore, v katerih se nahajate.

Kadarkoli se domov vrnete s pohoda po naravi, velja res dobro pregledati svoja oblačila, kožo in lase, da niste s seboj nemara prinesli katerega od nepovabljenih gostov.

 

Kako ravnati ob piku žuželk?

Če vas je pičila čebela, odstranite želo.

  • Pri piku čebele je treba najprej odstraniti želo. Najbolje je, če po mestu pika postrgate kar z nohtom in tako odstranite želo. Žela nikar ne poskušajte izvleči s prsti ali pinceto, saj bi lahko tako v rano iztisnili še več strupa.

Očistite prizadeto področje.

  • Mesto pika ali ugriza izmijte z blagim milom in vodo.

 

Kako blažiti simptome?

  • Če nosite bolj tesne kose nakita, jih čim prej odstranite, saj bo pozneje odstranjevanje, če bo prišlo do otekline, zelo oteženo.
  • Prizadeto področje hladite z ledom 10 minut, nato ledeni obkladek za 10 minut odstranite. Nato postopek ponovite.
  • Če vas je žuželka pičila v nogo ali roko, prizadeto okončino podložite oz. jo dvignite v zrak.
  • Če občutite bolečino, lahko vzamete katero od protibolečinskih sredstev, ki so na voljo brez recepta.
  • Če prizadeto področje srbi, si lahko pomagate tudi z mešanico sode bikarbone in vode ali pa na prizadeto mesto nanesemo katero od mazil za blaženje vnetne reakcije, ki jo v lekarni dobimo brez recepta. Odlična pomoč pri pikih žuželk, po katerih se pojavijo rdečina, skelenje, bolečina in srbenje, je tudi Oxilver® Skin gel, ki s svojo edinstveno sestavo pomiri vnetje, zmanjša srbenje, oteklino in rdečico, poleg tega pa močno pospeši proces regeneracije prizadetega predela.

 

Izdelke OXILVER® lahko kupite v lekarnah in specializiranih trgovinah ali v spletni trgovini.