Poleti je koža izpostavljena močnemu soncu, morski ali klorirani vodi, ki poškoduje zaščitni maščobni sloj na koži. Koža tako izgublja vlago, postane občutljiva in razdražena. Pojavijo se lahko kožni izpuščaji, skelenje in srbečica. Hkrati se zaradi višjih temperatur poveča izločanje sebuma iz žlez lojnic, kar vodi v nezaželeni lesk na koži in izbruh aken. Ker veliko časa preživimo na prostem, je večja možnost izpostavljenosti dejavnikom iz okolja (sonce, piki insektov, cvetni prah, ožigalkarji…), ki lahko povzročijo alergijske reakcije na koži.

SONČNE OPEKLINE

Sončne opekline so poškodbe kože, ki nastanejo kot posledica delovanja ultravijoličnega sevanja.  Lokalne, boleče rdečine kože, pri katerih je prizadeta samo zgornja plast kože, so opekline 1. stopnje. Kadar se razvijejo mehurji in odprte, rdeče, površinski rane, govorimo o opeklinah 2. stopnje, vendar pa se to zgodi le redko. Sončne opekline povzročajo trajne poškodbe kože, pospešujejo staranje in povečajo tveganje za pojav kožnega raka, zato je nujno poskrbeti za ustrezno zaščito in preventivo.

Sredstva za tretiranje sončnih opeklin so na voljo v lekarnah, največkrat v obliki gelov. Opekline lahko hladimo z mrzlo vodo, vendar ne dlje kot pol ure. S tem omilimo bolečino. Pri povrhnjih sončnih opeklinah (če je koža samo pordela) namažemo kožo s hladnimi kremami ali z borvazelinom. Pijemo veliko vode, tudi če še nismo žejni. Še posebej moramo pred poškodbami kože zaradi delovanja UV-žarkov zaščititi najmlajše, ki imajo zelo občutljivo kožo. Bistvena je uporaba zaščitnih oblačil, pokrival in sončnih očal. Velja splošno pravilo, da dojenčkov do enega leta starosti ne smemo izpostavljati neposredno soncu. Za negovanje kože so primerna olja, npr. mandljevo in olivno, ki so koži prijazna in jih lahko dodajamo tudi kopelim.

RAZDRAŽENA KOŽA PO DEPILACIJI

Po depilaciji se pogosto pojavi razdražena, pordela koža in majhni mozoljčki. Vzrok so mikroskopsko majhne poškodbe kože, ki povzročajo vnetje, skelenje in srbečico. Zelo je pomembno, da kožo pred depilacijo ustrezno pripravimo in izberemo takšno tehniko odstranjevanja dlak, ki jo najmanj draži. Kožo zmehčamo z daljšo kopeljo in ji privoščimo nežen piling, ki bo odstranil ličila, umazanijo in odmrle kožne celice.

Zelo pomembna je tudi pravilna nega po depilaciji. Uporabimo negovalne izdelke, ki kožo pomirjajo in vlažijo. Izogibamo se pripravkom, ki vsebujejo alkohol in dišave, saj ti kožo še dodatno dražijo. Priporočljivo je uporabiti izdelke, ki delujejo rahlo antiseptično in  preprečijo okužbo poškodovane kože. V izogib vraščanju dlak in nastanku mozoljčkov, še nekaj dni po depilaciji na prizadetih predelih redno izvajamo piling.

AKNASTA IN MASTNA KOŽA

Sonce lahko dobro deluje na akne, saj se poleti navadno stanje izboljša. Ni pa nujno, lahko je tudi nasprotno in težave se še poslabšajo. Pri čezmerni izpostavljenosti soncu, postane tudi mastna koža izsušena. Žleze lojnice začnejo proizvajati odvečni sebum, kar vodi v zamašitev njihovih izvodil. V vročem vremenu se poveča tudi nastanek potu, ki omogoča dobro okolje za razmnoževanje bakterij, povezanih z aknami. Sončna svetloba lahko sproži tudi poseben tip aken, ki jim pravimo akne Mallorca. Gre za kožne spremembe, podobne aknam, ki se pojavijo na obrazu, nadlakteh, ramenskem obroču in hrbtu.  Pri tem stanju pride do preobčutljivostne reakcije na sonce, pri kateri igrajo pomembno vlogo sestavine različnih kozmetičnih preparatov in izdelkov za zaščito pred soncem.

Učinkovita zaščita pred soncem je ključnega pomena za vse tipe kože in aknasta koža ni nobena izjema. Priporoča se uporaba lahkih krem in gelov, ki ne mašijo por in ne povzročajo nezaželenega leska. Za čiščenje kože uporabimo izdelke z protimikrobnim učinkom. Prizadete predele kože negujemo z izdelki, ki delujejo blago antiseptično, poroženele dele mehčajo ter pospešujejo regeneracijo kože.

Kadar jemljemo zdravila za sistemsko ali lokalno zdravljenje aken, moramo biti še posebej pazljivi. Nekatera zdravila za zdravljenje aken lahko povečajo občutljivost kože za sonce. Ultravijolični žarki lahko sprožijo z zdravili povzročeno fotosenzitivnost, kjer se že ob kratki izpostavljenosti soncu pojavi izpuščaj. Kadar se kožne težave pojavijo zaradi kombinacije zdravil in sonca, se je potrebno nemudoma umakniti s sonca in poiskati zdravniško pomoč.

DERMATITIS

Dermatitis ali ekcem je vnetna bolezen kože, ki se lahko pojavi v številnih različnih oblikah in se navadno kaže kot suha, rdeča, luskasta, razdražena in srbeča koža. Najpogostejša sta atopijski in kontaktni dermatitis. Čeprav je genetika eden glavnih vzrokov, ima tudi okolje veliko vlogo. Vroče poletno vreme lahko povzroči izbruh ekcema zaradi vlage, toplote in trenja oblačil. Zaradi hlajenja telesa se razširijo krvne žile, poveča se srbež in s tem praskanje kože. Povečano potenje pa stanje le še poslabša.

Kožo negujemo zjutraj in zvečer. Na obolele predele nanesemo izdelke, ki koži zagotovijo ustrezno vlago, elastičnost in zaščito. Če je koža zelo suha, jo zvečer nahranimo in negujemo z oljno emulzijo. Za zaščito pred sončnimi žarki uporabljamo sončne kreme, ki temeljijo na mineralnih filtrih (titanov in cinkov oksid), so brez emulgatorjev, dišav in barvil. Pozorni moramo biti tudi na zdravila za zdravljenje dermatitisa. Ob pretirani izpostavljenosti soncu lahko sprožijo fotosenzitivno reakcijo, ki privede do izpuščaja ali srbenja.

URTIKARIJA

Urtikarija ali koprivnica, kakor ji tudi pravimo, so spremembe na koži, ki so podobne kot po stiku s koprivo. Gre za srbeč kožni izpuščaj  s tipičnimi ploščatimi, bledimi ali rdečkastimi oteklinami.

Pojavljajo se lahko po vsem telesu ali le po določenih delih. V kolikor trajajo izpuščaji nekaj ur do nekaj dni govorimo o akutni urtikariji in je to navadno posledica alergije, npr. na zdravila, hrano ali pike žuželk. Ko traja nekaj tednov ali mesecev, govorimo o kronični urtikariji, ki je redko posledica alergije. Ena od oblik je kontaktna urtikarija, ki nastane ob stiku z določenimi alergeni, npr. meso, ribe, nekatere rastline in živali, lateks.

Kožo je potrebno umiriti, navlažiti, zmanjšati vnetje in ji omogočiti regeneracijo. V prvi vrsti je zelo pomembno izogibanje vzročnim in sprožilnim dejavnikom.

 

Da bo koža zdrava, priporočamo čim bolj zdravo prehranjevanje z veliko svežega sadja in zelenjave. Poleti odsvetujemo uživanje pekočih začimb in hrane, gazirane pijače ter mastne hrane. Najpomembnejše je  pitje zadostne količine vode, ki poskrbi, da je naša koža videti napeta in sijoča.

Velik pomen ima ustrezna nega, ki ugodno prispeva k izboljšanju težav. Pri vseh težavah z razdraženo kožo, se odsvetuje uporaba vodoodporne in težko odstranljive kozmetike in prevelike količine dišav. Priporoča se uporaba ustrezne zaščite pred soncem. Izbrani pripravki naj bodo kakovostni in naj imajo visoko zaščito pred UVA in UVB žarki. Za vsakodnevno rabo je najbolje, da se uporabljajo izdelki, ki kožo pomirjajo, negujejo, čistijo, oskrbijo z vlago in s kisikom ter pomagajo pri njeni pospešeni obnovi  in preprečevanju vnetja. Taki izdelki pomagajo krepiti zaščitno plast kože in povečajo njeno odpornost. Kožo je potrebno dobro, a nežno očistiti z neagresivnimi izdelki namenjenimi občutljivi koži, ki vzdržujejo ravnovesje kožne povrhnjice (brez alkohola). Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje srbenja, rdečice in suhosti kože. OXILVER Skin  raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, prizadeto mesto pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.