V času veselega pričakovanja se bodoče mamice soočajo z različnimi telesnimi spremembami. Nosečnost pa ni čisto nič prizanesljiva tudi do njihove kože. V tokratnem prispevku smo naredili pregled nekaterih sprememb, ki se na koži pojavijo v tem obdobju.

 

Hiperpigmentacija

Zelo pogosta težava med nosečnostjo je hiperpigmentacija. Na koži se pojavijo temne lise, ki nastanejo zaradi povečane tvorbe naravno prisotnega melanina. Pri veliko ženskah se te težave uredijo po porodu, pri določenem deležu pa vztrajajo še celo nekaj let po porodu.

Eden od primerov hiperpigmentacije, ki je še posebej značilna za nosečnost, je melazma. Gre za temne lise, ki se pojavijo na obrazu, licih, nosu in čelu.

Strokovnjaki priporočajo, da se ob pojavu hiperpigmentacije izogibate soncu (med 10. in 14. uro), uporabljate kremo z visokim zaščitnim faktorjem (30 ali več) ter nosite klobuk s širokimi krajci.

 

Polimorfni izpuščaji nosečnosti

Polimorfni izpuščaji nosečnosti ali PUPPP so srbeči izpuščaji, ki se pojavijo na trebuhu, lahko pa se razširijo tudi na prsni koš in okončine. Ti izpuščaji se pogosto pojavijo v zadnjem trimesečju, redkeje prej.

V najbolj pogostih primerih se ti izpuščaji kažejo kot vnetne spremembe na trebuhu in drugih delih telesa (roke, noge, zadnjica). Pojavijo se izbokline, luščenje kože, suha koža, koža lahko srbi. Ti izpuščaji so resda precej neprijetni, vendar pa v nobenem primeru niso nevarni plodu. Navadno izzvenijo po porodu.

Srbenje kože je nemalokrat precej težko obvladati. Lahko si pomagate z uporabo negovalnih krem, ob precej izrazitih in močno srbečih izpuščajih pa se po nasvet obrnite na svojega zdravnika. Zdravnik vam bo morda predpisal antihistaminike ali topične steroide, ki bodo pomagali ublažiti srbenje in draženje.

 

Strije

Pri nosečnicah so tudi strije zelo pogost pojav. Strije se najpogosteje pojavijo na trebuhu, zadnjici, dojkah in / ali stegnih. So rdeče-vijoličaste barve, po porodu pa zbledijo in so manj izrazite, saj postanejo bele oziroma srebrnkaste.

Strije se pojavijo pri praktično vsaki nosečnici. Bolj izrazite so pri tistih ženskah, ki med nosečnostjo pridobijo veliko kilogramov, zato je zelo pomembno, da v času veselega pričakovanja sledite ginekologovim navodilom in priporočilom glede pridobivanja teže. Pri velikem deležu žensk je pojav strij pogojen tudi z genetiko.

Veliko lahko naredimo s preventivo, ki pa tudi ni vedno najbolj uspešna. Priporočamo vam, da kožo med nosečnostjo intenzivno vlažite. V pomoč pri preprečevanju nastanka strij vam bosta tudi Oxilver® Skin gel in Skin solution, ki kožo oskrbita z aktivnim kisikom ter poskrbita, da bo ta prožna, napeta in gladka.

 

Kožna znamenja

Pojav kožnih znamenj je med nosečnostjo precej pogost. Te lezije se navadno pojavijo na vratu, prsnem košu, dimljah, hrbtu in pod dojkami.

Kožna znamenja navadno niso nevarna. Če se pojavijo na mestih, kjer bi se lahko poškodovala in zakrvavela (če jih na primer dražimo z robovi oblačil ali s ponavljajočimi se gibi), si jih lahko damo odstraniti.

 

Akne

V nosečnosti se pogosto pojavijo tudi akne.

Na voljo je veliko različnih oblik pomoči, med drugim tudi določena zdravila na recept in tista, ki jih dobimo brez recepta.

Splošna osebna higiena igra ključno vlogo pri tretiranju aken. Spodaj je navedenih le nekaj priporočil:

 • Obraz si umivajte z mlačno vodo.
 • Uporabljajte blago čistilno sredstvo dvakrat dnevno.
 • Poskrbite, da lasje ne bodo prekrivali obraza.
 • Mozoljev ne stiskajte.
 • Ne uporabljajte kozmetičnih izdelkov, ki mastijo kožo.

V veliko pomoč so tudi izdelki Oxilver®, ki so zaradi inovativne kombinacije aktivnih kisikovih spojin in ionskega srebra še posebej primerni tretiranju nečiste in problematične kože, njeni obnovi in popolni oskrbi s kisikom. Izdelki Oxilver® delujejo blago antiseptično ter čistijo in negujejo prizadete predele. Poleg tega izdelki Oxilver® vsebujejo tudi hialuronsko kislino in Aloe vero, ki kožo intenzivno vlažita ter poskrbita za njeno večjo prožnost, napetost in gladkost.

 

Krčne žile

Med nosečnostjo se lahko javijo tudi krčne žile, pa tudi pajkaste žilice, majhne rdeče žilice, ki najpogosteje pa prizadenejo obraz, vrat in roke. Krčne žile so pogostejše pri ženskah, ki imajo dedne predispozicije, pri ženskah s čezmerno telesno težo in pri ženskah, ki preveč sedijo oziroma stojijo. Sicer krčne žile navadno niso boleče, občasno lahko povzročijo neprijeten občutek.

Po porodu se krčne žile načeloma zmanjšajo, vendar pa pogosto ne izginejo popolnoma. Priporočamo vam, da se o pojavu krčnih žil pogovorite s svojim zdravnikom.

Da bi neprijetne krčne žile in vse nevšečnosti, ki jih spremljajo, karseda omilili, vam svetujemo, da:

 • omejite oziroma čim bolj skrajšate čas, ko stojite na mestu,
 • ko sedite, nikar ne imejte prekrižanih nog,
 • ko je le mogoče, noge dvignite v zrak,
 • se redno gibate,
 • uporabljajte kompresijske nogavice,
 • preprečite zaprtje z redno telesno vadbo in zadostnim uživanjem tekočine.

 

Holestaza v nosečnosti

Srbeče kože nikoli ne gre ignorirati. Holestaza v nosečnosti je bolezen jeter, ki nastane zaradi povišanih delovanj hormonov v nosečnosti, ki vplivajo na oslabljeno izločanje žolča v jetrih.

To stanje je razmeroma redko, pojavi pa se v tretjem trimesečju. Koža po vsem telesu začne srbeti. Srbečica je najbolj neprijetna na dlaneh in podplatih. Lahko je celo tako neprijetna, da nosečnica ne more spati. Holestazo v nosečnosti lahko spremlja tudi zlatenica. Nujen je obisk zdravnika, ki bo opravil potrebne krvne teste, ki bodo pokazali, kakšna je vrednost žolčne kisline in določenih jetrnih encimov.