Ste vedeli, da naj bi se s slabim zadahom soočalo kar 25 odstotkov ljudi? Sicer obstaja veliko različnih vzrokov za slab zadah, vendar pa se razlog v večini primerov skriva v slabi ustni higieni. Ustni zadah lahko pri človeku povzroči precej zaskrbljenosti in sramu, vendar pa je to neprijetnost v večini primerov mogoče precej preprosto obvladovati.

Nekaj kratkih dejstev o slabem ustnem zadahu

 • Slab ustni zadah naj bi po ocenah prizadel enega od štirih ljudi.
 • Najpogostejši razlog za slab zadah je neustrezna ustna higiena.
 • Če v ustih ostanejo delci hrane, se takrat, ko se ti razkrajajo, tvorijo žveplove spojine.
 • Najboljši recept za to, da preprečite oziroma omilite ustni zadah, je redno ščetkanje in nitkanje zob ter skrb za ustrezno navlaženo ustno sluznico.

Kaj sploh je ustni zadah?

Slab ustni zadah je relativno pogosta težava, ki lahko človeka spravi v precejšnjo psihološko stisko. Obstajajo različni potencialni vzroki za slab zadah, hkrati pa tudi številni načini obvladovanja te neprijetnosti. Slab ustni zadah se lahko pojavi pri čisto vsakomur. Ocenjujejo, da naj bi ta težava pestila približno 25 odstotkov prebivalstva. Neprijeten ustni zadah naj bi bil tretji (takoj za zobno gnilobo in boleznimi dlesni) najpogostejši razlog za to, da ljudje obiščejo zobozdravnika.

Zdravljenje

Najboljša metoda za izboljšanje ustnega zadaha je redna in temeljita ustna higiena. Tako namreč močno zmanjšamo možnost za nastanek kariesa ter bolezni dlesni. Priporočljivo je tudi, da dvakrat letno obiščete zobozdravnika. Zobozdravnik vam bo morda priporočil uporabo zobne paste ali oralne raztopine z antibakterijskim delovanjem. Eden od zelo učinkovitih izdelkov na trgu je med drugim tudi Oroxid® Sensitiv. Gre za ustno raztopino na osnovi aktivnega kisika, ki na naraven način poskrbi za oksigenacijo, obnovo in nego ustne sluznice. Oralna raztopina Oroxid® Sensitiv dosega vrhunske rezultate na področju preventivne ustne higiene in zdravljenja težav v ustni votlini.

Vzroki za nastanek slabega zadaha

 • Tobak: Tobačni izdelki v ustih puščajo značilen vonj. Poleg tega dodatno povečajo možnost za nastanek bolezni dlesni, ki vodijo do nastanka slabega zadaha.
 • Hrana: Razkrajanje ostankov hrane, ki ostanejo v ustih, lahko povzroči slab zadah. Tudi določena živila, kot sta na primer čebula in česen, lahko povzročijo slab zadah.
 • Suha usta: Slina je naravni čistilec naših ust. Če imate že po naravi bolj suho ustno sluznico ali pa do tega pride zaradi določenega obolenja, kot je na primer kserostomija (suha usta), se lahko tudi zaradi tega pojavi slab zadah. Pri težavah s suhimi usti je v veliko pomoč prav oralna raztopina Oroxid® Sensitiv. Raztopina ne vsebuje alkohola (alkohol slabo vpliva na ustno sluznico, saj jo močno izsuši), zaradi svoje inovativne sestave, osnovane na aktivnih kisikovih spojinah, pa poskrbi za zdravo ustno sluznico.
 • Neustrezna ustna higiena: Z rednim ščetkanjem in nitkanjem odstranimo vse majhne delce hrane, ki bi se sicer lahko zadrževali v medzobnih prostorih in povzročali slab ustni zadah. Bakterijske obloge lahko postanejo vedno bolj trdovratne, če ne skrbimo za redno in temeljito ustno higieno. Zobne obloge lahko dražijo dlesni in povzročijo vnetje v medzobnih prostorih, kar imenujemo periodontitis. Tudi neustrezno čiščeni / vzdrževani zobni aparati so pravo gojišče bakterij, ki lahko povzročijo slab ustni zadah.
 • Različne (popularne) diete: Tudi postenje ali dieta z nizkim vnosom ogljikovih hidratov lahko vodita do pojava slabega zadaha. Vzrok za to tiči v razkroju maščob, zaradi katerih nastajajo snovi, imenovani ketoni. In ketoni imajo zelo značilen, nič kaj prijeten vonj.
 • Nekatere vrste zdravil: Določene vrste zdravil lahko zmanjšajo nastanek sline in posledično povečajo intenzivnost neprijetnega zadaha. Spet druge vrste zdravil, na primer tiste za zdravljenje angine, določeni kemoterapevtiki in nekatera pomirjevala, vsebujejo snovi, ki lahko vplivajo na slab zadah.
 • Obolenja v ustih, nosu ali žrelu: Včasih se lahko na mandeljnih pojavijo majhne, z bakterijami prekrite tvorbe (kamenčki), ki tvorijo neprijetne vonjave. Tudi vnetja v nosu, žrelu ali sinusih lahko povzročijo slab zadah.
 • Različne bolezni: Določene vrste raka in druge presnovne bolezni lahko povzročijo slab zadah, saj ob teh obolenjih nastajajo spojine, ki povzročajo slab zadah. Gastroezofagealna refluksna bolezen je eno tistih obolenj, ki zaradi rednega refluksa želodčne kisline lahko povzroči slab zadah.

Kako si lahko pomagamo?

 • Redno ščetkanje zob: Pomembno je, da poskrbite za to, da si zobe ščetkate najmanj dvakrat dnevno, še bolje pa po vsakem obroku.
 • Nitkanje medzobnih prostorov: Z rednim nitkanjem zelo zmanjšamo količino ostankov hrane v medzobnih prostorih. Samo s ščetkanjem namreč s površine zob odstranimo le približno 60 odstotkov zobnih oblog.
 • Temeljito čiščenje zobnih aparatov in/ali protez: Za vse, kar damo v usta, pa naj bo to zobna proteza, mostiček ali zobni aparat, moramo tudi skrbeti in temeljito čistiti. Z rednim čiščenjem bomo preprečili razrast bakterij in posledično tudi zmanjšali možnost za nastanek ustnega zadaha ali celo določenih obolenj zob in dlesni. Pomembno je tudi, da zobno ščetko zaradi podobnih razlogov zamenjamo na dva do tri mesece.
 • Ščetkanje jezika: Bakterije, hrana in odmrle celice se pogosto zadržujejo na jeziku. To je še posebej pogosto pri kadilcih ali ljudeh, ki imajo težave s suhimi usti. V teh primerih je lahko strgalo za jezik v veliko pomoč.
 • Skrb za navlaženo ustno sluznico: Pijte veliko vode. Izogibajte se alkoholnim pijačam in tobačnim izdelkom. Z žvečenjem žvečilnega gumija ali lizanjem bombonov, ki naj ne vsebujejo sladkorja, boste spodbudili tvorjenje sline. Če imate težave s kronično suhimi usti, vam bo zdravnik lahko predpisal zdravila, ki spodbujajo tvorbo sline.  
 • Prehrana: Izogibajte se uživanju čebule, česna in močno začinjene hrane. Tudi sladka živila so lahko povezana s slabim zadahom. Prav tako zmanjšajte količino popite kave in alkohola.

 

ENIKAM PRIPOROČA:

Oralna raztopina Oroxid® Sensitiv je primerna za vsakodnevno, dolgotrajno uporabo. Lahko jo uporabljajo tako otroci kot odrasli. Oroxid® Sensitiv priporočamo ljudem z občutljivo ustno sluznico, občutljivi oziroma vnetimi dlesnimi, pa tudi ljudem, ki nosijo zobne aparate, proteze, mostičke …