HERPES

KAJ JE HERPES NA USTNICI?

Herpes je okužba z virusom herpesa simpleks tipa 1 (HSV-1). Po nekaterih podatkih je s HSV-1 okuženih 80 – 90 % ljudi. Ko se človek enkrat okuži z virusom herpesa simpleksa, ostane okužen vse življenje.

Izbruh mehurjastih izpuščajev, napolnjenih s tekočino, je običajno najhujši po prvi okužbi, saj telo takrat še nima zgrajenih protiteles. Značilni izpuščaji se pojavijo najprej na mestu okužbe, potem pa se lahko širijo v okolico
Imunski sistem razvije protitelesa in okužbo omeji. Po prvi infekciji se virus umakne v ganglije trigeminusa, kjer ostane, dokler niso oslabljeni imunološki procesi v našem organizmu in lahko pride do ponovnega izbruha izpuščajev. Po reaktivaciji se virus v živčnih celicah začne razmnoževati ter potuje nazaj do kože ali sluznice po živčni celici.
 

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

Herpes na ustnici traja med 5 in 10 dni, razvoj pa poteka v treh fazah.  Za prvo fazo so značilni ščemenje, srbenje, pekoč občutek in bolečina. Koža postane pordela in pojavi se mehurček, ki se razširi  v skupek mehurčkov, napolnjenih s tekočino. 

Tretji dan mehurčki običajno počijo, razvijejo se boleče razjede, okolno mesto pa je vneto. Nato nastane krasta, ki traja do osmega dne. 

KUŽNOST IN PRENAŠANJE?

Okužba z virusom HSV-1 se prenaša kapljično ali neposredno s stikom z okuženo osebo. Previdni moramo biti, da se virus ne prenese na druga mesta telesa, kot so oči, spolovila, ipd. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov je običajno 10 do 20 dni, bolnik je kužen že dva dni pred pojavom izpuščaja in pet dni po zadnjem zagonu izpuščaja.
Ko nastanejo kraste, bolnik ni več kužen. Po preboleli bolezni ostaja virus v telesu v mirujoči obliki, vendar se lahko ponovno aktivira.

KAJ SO SPROŽILNI DEJAVNIKI?

Virus lahko sproži mnogo dejavnikov: telesna izčrpanost, stres, bolezen, zvišana telesna temperatura, utrujenost, hormonsko stanje, alergije, sonce, hrana…
Pogost vzrok je dandanes predvsem stres. To je tudi razlog, da se običajno pojavi prav v trenutku, ko smo v pričakovanju za nas pomembnega dogodka.

KAJ STORITI, KO IZBRUHNE HERPES NA USTNICI?

S tretiranjem področja, ki je prizadeto, je potrebno pričeti takoj, ko se pojavijo prvi simptomi, kot sta občutek ščemenja in draženje.
Poskrbimo za čistočo, pogosto si umivamo roke, skrbimo za ustno higieno. Če ima herpes naša ljubljena oseba, prihranimo poljube, objeme in dotike do takrat, ko bolezen mine.

KAJ PRIPOROČAMO?

Slika izdelka: OXILVER<sup>&reg;</sup> Skin solution za kožo 100ml

OXILVER® Skin solution za kožo 100ml

Pršilo za nego zdrave ali problematične kože : nečista in aknasta koža pordela in občutljiva koža ...
Slika izdelka: OXILVER<sup>&reg;</sup>  Skin Gel za kožo 30 ml

OXILVER® Skin Gel za kožo 30 ml

Gel za nego zdrave ali problematične kože : nečista in aknasta koža ...

- Raztopina in gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenirata, negujeta in čistita.
- Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

- ne vsebuje nanodelcev in CMR snovi (rakotvornih, mutagenih & reprotoksičnih)
- varen, brez stranskih učinkov (tanjšanje kože, alergične reakcije, mastenje kože)
- ne masti kože in nohtov,
- idealna kombinacija vsem obstoječim kremam, losjonom in gelom
- enostavna in priročna uporaba
- za vse tipe kože, ne glede na spol, primeren za otroke in odrasle