Krhki, lomljivi nohti

LOMLJIVI NOHTI

KAJ SO KRHKI IN LOMLJIVI NOHTI?

Nohti so iz keratina, kompleksnega strukturnega proteina, ki je sestavni del kože, nohtov, las itd. Njihova vloga je, da ščitijo prste na rokah in nogah, hkrati pa so pokazatelj našega zdravja.

Krhki nohti so ena izmed najpogostejših težav, a jo redkeje povzroča kakšno obolenje. Navadno je osnovni vzrok zanje stres in okolje v katerem živimo. Krhki nohti so navadno suhi, odlušči se lahko plast nohta, kar imenujemo plastenje nohtov oz. psoriaza nohtov. Tak noht se zlomi in odpade. Večinoma so krhki in lomljivi nohti težava starejših oseb ali oseb s suho kožo. Takšni nohti se pogosteje pojavijo pri bolnikih z luskavico (psoriazo).

KAKŠNI SO ZNAKI KRHKIH NOHTOV?

Krhke nohte dostikrat povzroči stres, zmanjšana imunska odpornost, nepravilna prehrana, pomanjkanje vitamina A & B, pomanjkanje elementov kot sta železo, žveplo, nepravilno delovanje ščitnice, pojavijo se tudi v nosečnosti, zaradi slabe prekrvavitve, nepravilnega delovanja živcev, prirojenih motenj. 

Do plastenja oz. cepljenja nohtov pride pogosto tudi zaradi pretiranega namakanja nohtov (npr. delo v kuhinji, v frizerskih salonih), pogostega lakiranja nohtov, rabe odstranjevalca laka za nohte. Na splošno imajo dodaten vpliv na krhkost, plastenje oz. cepljenje nohtov zunanji faktorji, kot so mila, šamponi, čistila, kemikalije, lahko tudi letni časi s suhimi obdobji. Rast nohta je tako upočasnjena ali celo ustavljena.

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

Sprva se pojavijo majhne vdolbinice (foveole), nohti se razbarvajo, so krhki in se lomijo. Zlahka se cepijo in plastijo. 
Foveole so lahko prisotne tudi pri zdravih ljudeh. Pogosto se spremeni barva nohtne posteljice, noht se privzdigne in loči od nohtne baze, lahko je prisotna tudi rdečina in oteklina obnohtne kože. Najpogosteje so te spremembe vidne od kazalca do mezinca, na palcu so redkeje prisotne. 

KJE NA NOHTIH SE NAJPOGOSTEJE KAŽE PLASTENJE?

  • na bazi nohtov – poleg psoriaze nohtov se na teh mestih lahko vidi posledica zdravljenja z določenimi zdravili, npr. retinoidi; vidijo se znaki bolezni lichen planus;

  • na konicah nohtov – vpliv kemikalij na nohte (mila, čistila), pogosto namakanje nohtov, prirojene napake, tudi staranje;
     

KAJ PRIPOROČAMO?

Slika izdelka: OXILVER<sup>&reg;</sup> Nail solution za nohte 100ml

OXILVER® Nail solution za nohte 100ml

 Pršilo za nego in obnovo nohtov in obnohtne kože: regenerira, oksigenira, čisti in...

OXILVER Nail Solution pršilo z aktivnim kisikom je namenjen oksigenaciji in hitrejši obnovi nohtov. 

- Raztopina in gel poskrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenirata, negujeta in čistita.
- Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.
 

- ne vsebuje nanodelcev in CMR snovi (rakotvornih, mutagenih & reprotoksičnih)
- varen, brez stranskih učinkov (tanjšanje kože, alergične reakcije, mastenje kože)
- ne masti kože in nohtov
- idealna kombinacija vsem obstoječim kremam, losjonom in gelom
- enostavna in priročna uporaba
- za vse tipe kože, ne glede na spol, primeren za otroke in odrasle