Odgrnine, praske

Kaj so odrgnine, kožne praske, ureznine in brazgotine na koži?
Spomladi, ko se navadno začne večja telesna aktivnost na prostem so poškodbe na koži pogostejše, manj smo oblečeni, koža je bolj izpostavljena. Te poškodbe so običajno v obliki odrgnin, prask, ki so lahko bolj površinske ali globje. Ne glede na čas pa lahko v domačem okolju ob delu, predvsem v kuhinji, ali na prostem (vrt) pride do ureznin ali vbodnin.Ko se rana zaceli lahko preprečimo nastanek brazgotin. Pri vsakem od nas se tvorijo drugače – nekatere osebe tvorijo komaj opazno brazgotino pri drugih se ta pozna zelo močno.

Kaj priporočamo

Kakšni so simptomi? 
Odrgnina nastane kadar se koža podrgne ob grobo površino. Pri tem se potrgajo krvne žilice v koži in se izceja kri. Površina poškodbe je pogosto velika, zato se odrgnina lahko hitro okuži z umazanijo (bakterijami) in jo je potrebno čim prej pravilno oskrbeti. Praske se navadno krvavo solzijo ali krvavijo čisto pri površini.

Ureznina ima gladke robove in lahko precej krvavi, če je globoka. Poškodovane so lahko mišice, tetive in živci pod kožo. Če je ne očistimo, se lahko okuži. Nanjo pritisnemo sterilno oblogo (npr. oblogo za rane iz gaze ali kompreso).

Vbodnina je ozka, globoka poškodba, ki nastane zaradi vdora ozkega predmeta npr. žeblja, ki predre kožo. Navdano vbodnine ne krvavijo močno, lahko pa povzročijo notranjo poškodbo. Velikokrat se navidezno zacelijo, kar lahko zmotno pripišemo uspešni zacelitvi. A lahko pride do močnih okužb, tetanusa.

V kolikor je rana široko odprta, se lahko stvori brazgotina.

Kaj priporočamo

Kako si lahko pomagamo v primeru odrgnin in brazgotin?
Odrgnino ali prasko speremo s fiziološko raztopino oz pod tekočo vodo ter popršimo z izdelkom, ki vsebuje aktivne kisikove spojine in ionizirano srebro, ki kožo očisti, oksigenira in spodbudi njeno regeneracijo, hitrejše celjenje ter delujo antiseptično.

Ker je koža poškodovan, se priporoča uporaba izdelkov in sestavin, ki pomagajo pri obnovi koži:

  • mazila, ki vsebujejo ribje oljem, ki je bogato z vitaminom D, vitaminom A in omega 3 maščobnimi kislinami, ki delujejo protivnetno;
  • izdelki, ki vsebujejo ognjič  delujejo protimikrobno in protivnetno ter pomagajo pri naravni regeneraciji kože;
  • izdelki s cinkovim oksidom deluje tako, da nase vežejo izloček rane (absorbent) ter delujejo kot antiseptik;
  • izdelki, ki vsebujejo dekspantenol, ki se v koži pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ta pa vpliva na obnovo epitelija ter pomaga pri celjenju ran in blaži vnetja;
  • preparati, ki vsebujejo hialuronsko kislino zagotavljajo ustrezno vlago za pospešeno celjenje in so zato izvrstna izbira. V kolikor je dodano tudi ionizirano srebro se okrepi protimikrobno delovanje.

Prepričati se je potrebno, da so se iz poškodovanega dela kože odstranili morebitni drobci in umazanija. Če je odrgnina površinska jo pustimo odkrito. Z vodo ali s fiziološko raztopino ali z raztopino z aktivnimi kisikovimi spojinami večkrat na dan speremo (odstranimo) fibrinske obloge, ki nastanejo zaradi izločanja sokrvica, videti pa so kot nekakšna bela sluz. Na ta način preverimo celjenje in odstranimo ustvarjeno skorjico, pod katero se lahko razrastejo bakterije.

Če je odrgnina globlja, jo pokrijemo s sterilno gazo. Druge tkanine (tekstil), niso primerne, saj so na njih lahko prisotne bakterije.

V kolikor je odrgnina tako globoka, da sega skozi kožo in se pojavi boleča rdečina, se zagnoji in nam zraste telesna temperatura je potrebno obiskati zdravnika, ki navadno predpiše antibiotik.

V kolikor rana intenzivno krvavi se s sterilno oblogo pritisne nanjo (npr. z oblogo za rane iz gaze).

Kadar se poškodujemo na prostem (ko tečemo in pademo) ali pri delu (na vrtu, na polju) je potrebno biti pozoren. V zemlji se pogosto prisotne bakterije Clostridium tetani, ki povzročijo tetanus. Okužbe s to bakterijo se lahko pojavijo občasno, na nekaj let. Nevarne so pravzaprav vse bakterije, skrb pa vzbujajo tiste, ki so že odporne na običajne antibiotike (MRSA, VRE, ESBL), ki jih je več v bolnišnicah. Zato je izvrstna takojšna preventiva in oskrba z raztopino z aktivnimi kisikovimi spojinami in ioniziranim srebrom. Slednja komplementarno delujeta in poskrbita za nego ter zaščito poškodovane kože, ki jo lahko ogrozi okuženost.

Kaj priporočamo

Brazgotine
Ko se odrgnina ali druga rana zacelil, je čas za preprečevanje brazgotin. V splošnem se lahko brazgotino zmanjša z masažo z mastnimi kremami ali s silikonskimi oblogami, ki se jih nanese na mesto poškodbe ter z izdelki, ki zmehčajo tkivo okoli brazgotine.

Z nego proti nastanku brazgotine začnemo, ko ni več belega izcedka, ko se rana zaceli in se začne tvoriti novo tkivo. Še boljši način je, da se koži z nastajajočo brazgotino pomaga tako, da se jo oskrbi s kisikom (z aktivnimi kisikovimi spojinami). Ta se tako hitreje obnovi in brazgotina je manj vidna ali popolnoma izgine. Brazgotine je treba zaščititi tudi s kremo za sončenje s faktorjem 50, sicer lahko nastane na mestu brazgotine temnejši pigment kože.

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER Skin Solution ali Gel aktivni kisik za oksigenacijo, regeneracijo in dezinfekcijo:


OXILVER Skin raztopina je kombinacija aktivnih kisikovih spojinin in ionskega srebra, ki deluje antiseptično ter s procesom oksigenacije poskrbi za  hitrejšo obnovo kože. Sproščeni kisik v obliki mehurčkov pa površino kože čisti in neguje. Hialuronsko kislino in Aloe vero doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.
OXILVER  Gel se priporoča zlasti pri negi brazgotin in krast, saj zaradi kemijskuh lastnosti omogoča intenzivnejše delovanje in mehčanje. 
Način uporabe: vsaj 3x/dnevno. V primeru brazgotin je potrebno dodajanje maščobne faze v obliki  negovalne emulzije, kreme, rastlinskega olja itd., ki koži zagotovijo primerno elastičnost.