Jesenski čas nam poleg svojih čarov prinese tudi hladnejše in deževne dni ter z njimi povezane pogostejše prehlade, utrujenost ter virusna in bakterijska obolenja. Zavedati se moramo, da je za zmanjšanje možnosti prenosa okužbe, poleg umivanja in razkuževanja rok, izrednega pomena ustrezna higiena in dezinfekcija ustne votline.

Pomen ustne higiene med obolenji

V času bolezni  in oslabelega imunskega sistema se spremeni sestava sline, ki tako zmanjša moč zaščite dlesni in ustne sluznice.

  • Dlesni se ne morejo učinkovito bojevati proti mikrobnim oblogam, kar vodi do poslabšanja težav s krvavečimi in vnetimi dlesnimi.
  • Zaradi zamašenega nosu in dihanja skozi usta, se sluznica dlesni izsušuje, postane razdražena in občutljiva.
  • Pogosto se pri izčrpanih ali bolnih osebah pojavijo aftozne razjede na sluznici, ki so boleče in trdovratne.

Kljub utrujenosti in izčrpanosti, si je tudi med prehladnimi obolenji potrebno vzeti čas za ustrezno ustno higieno. Poleg ščetkanja in nitkanja zob, je zelo priporočljiva tudi uporaba oralne raztopine, ki lajša bolezni obzobnih tkiv ter pomaga izboljšati ustno higieno.

Z grgranjem antiseptične raztopine se lahko ubranimo pred okužbami zgornjih dihal  

V hladnejših mesecih se pogosteje zadržujemo v zaprtih prostorih, kar pa pripomore k hitrejšemu širjenju okužb, zlasti z dotikanjem, kihanjem in kašljanjem. Če želimo poskrbeti za svoje zdravje in zmanjšati možnost prenosljivih obolenj, je vsekakor priporočljiva tudi uporaba antiseptične oralne raztopine, ki zmanjša obstoj in prenos kužnih klic.

Evropska strokovna priporočila za zobozdravstvene ambulante priporočajo spiranje ustne votline pred in po posegu z vodikovim peroksidom za zmanjšanje virusnega bremena*.  Učinkovitost vodikovega peroksida pri preprečevanju širjenju okužbe iz žrela v sapnik in s tem komplikacij povezane z boleznijo Covid 19, dokazujejo tudi zadnji podatki italijanske študije**.

Aktivni kisik za oksigencijo, obnovo in dezinfekcijo

OROXID® je edina medicinsko certificirana oralna raztopina v Evropi na osnovi aktivnega kisika, pridobljenega s posebnim tehnološkim postopkom iz vodikovega peroksida. Kot tak predstavlja najboljši približek peroksidnim spojinam, ki jih proizvaja naš imunski sistem.  Stik raztopine z ustno sluznico omogoča znižanje števila škodljivih mikrobov v ustih. Istočasno se sprosti aktivna oblika kisika, ki jo opazimo kot rahlo penjenje. OROXID® prinaša popolnoma nov mehanizem delovanja, ki poškodovane dlesni in sluznico oskrbi s kisikom, jo oksigenira, obnavlja, dezinficira in čisti.

OROXID® je na voljo v dveh jakostih. OROXID® forte je namenjen za intenzivno ustno higieno in tretiranje težav v ustni votlini pri odraslih, kadilcih, kroničnih bolnikih itd.  OROXID® sensitiv je primeren za dnevno ustno higieno in občutljivejšo ustno sluznico pri otrocih, bolnikih po kemo in radio terapijah itd. Inovativna oblika pršila omogoča enostavno uporabo doma in na poti.

 

Viri in literatura:

*https://www.zdravniki-zobozdravniki.net/wp-content/uploads/2020/04/szzzzs-2020-april-2-priporocila-za-delo-v-casu-epidemije-covid-19-v-zobozdravstveni-ordinaciji-szzzzs.pdf

**https://doi.org/10.1017/ice.2020.170