Poškodovani in vraščeni nohti

Kaj so vraščeni, poškodovani nohti?
Vraščenost in poškodbe nohtov so pogosta težava mladih kot starejših ljudi. Izpostavljeni so zlasti nohti na palcih nog zaradi nepravilno postriženih nohtov, pretesne obutve, športnih aktivnosti ali celo zaradi uživanja določenih vrst zdravil (npr. retinoidov). Zaradi ranjene obnohtne kože lahko pride do okužbe z mikroorganizmi (bakterije, glivice), vnetja in otekanja. Reševanja težav z  vraščenimi nohti se lotevajo medicinske pedikure, v resnejših primerih pa je potreben poseg zdravnika.

Kaj priporočamo

Simptomi pri vraščenih in poškodovanih nohtih?
Vraščeni nohti (unguis incarnatus) lahko povzročijo oteženo hojo, otečen prst, pordelost in žarenje (gretje) obnohtne kože. Značilno je konstantno draženje in bolečina, ki je lahko zmerna ali celo močna. Zaradi vraščanja stranskega dela nohta ali druge fizične poškodbe nohta in obnohtne kože, se le ta lahko vname, pordeči ter oteče. Pri šprtnih poškodbah tudi zakrvavi. Pride lahko do bakterijske okužbe prizadete površine, gnojnega izcedka, v najslabšem primeru tudi do vnetja najbližjih bezgavk.

Kaj priporočamo

Preprečevanje in tretiranje vraščenih, poškodovanih nohtov

Najbolje je preprečiti nastanek omenjenih težav, kar dosežemo s/z:

  • pravilno izbiro obutve (udobna, ne preozka obutev),
  • pravilnim krajšanjem nohtov (naravnost, ne »na okroglo«),
  • pravilno nego, predvsem z izdelki, ki nohte negujejo, jim povrnejo voljnost in prožnost ter jih navlažijo. Kot novost se priporočajo izdelki na osnovi aktivnih kisikovih spojin, ki pripomorejo k hitrejši regeneraciji nohtov in obnohtne kože, poskrbijo za njihovo oskrbo s kisikom, ter z antiseptičnim delovanjem preprečujejo nastanek  in širjenje okužbe,
  • nanosom izdelkov s pantenolom, hialuronsko kislino in Aloe vero, ki nohte in obnohtno kožo negujejo, jo navlažijo, ter poskrbijo za večjo trdnost, zaščito in hitrejšo obnovo nohtov. Pantenol površino nanosa znatno hidrira ter zmanjša lomljivost nohtov in izboljša volnost nohtov. Ustvari zaščitni sloj in deluje zelo regenerativno.
  • nanosom izdelkov v obliki gela, ki je zaradi svoje teksture oblika izbora, saj ostane dlje časa na mestu delovanja in deluje intenzivneje.

Če se stanju vraščenih ali fizično poškodovanih nohtov nismo uspeli izogniti je potreben obisk medicinske pedikure, ki prizadeto mesto razkuži, oskrbi in po potrebi namesti posebna sponka, ki popravi rast nohtov. V hujšem primeru poškodbe ali okužbe pa je nujen obisk zdravnka, ki se lahko odloči tudi za operativni poseg.

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Nail Solution v pršilu +  gelje izdelek z aktivnim kisikom, namenjen oksigenaciji, hitrejši regeneraciji in negi nohtov in obnohtne kože. Deluje blago antiseptično in tako preprečuje širitev okužbe. Pantenol  poskrbi za hidracijo in voljnosti nohtov, ki postanejo manj lomljivi.
 

OXILVER Skin Gel – deluje antiseptično in je nujen dodatek v primeru vraščenih ali poškodovanih nohtov. Aktivni kisik, ki se sprošča v obliki številnih mehurčkov čisti okuženo, poškodovano in zateklo površino. Tako pospeši oksigenacijo, obnovo površine in prispeva k zmanjšanju otekline. Aloe vera in hialuronska kislina poskrbita za vlaženje, mehčanje in hitrejšo obnovo prizadete površine.
Način uporabe: OXILVER Nail raztopino v pršilu nanesite 3-4
krat dnevno. Za hitrejši in intenzivnejši učinek nanesemo vsakič še OXILVER Skin Gel. Nanosa ni potrebno izpirati, počakamo le, da se posušijo.