Glivice na nohtih so precej pogost pojav. Okužba se navadno začne v obliki belih ali rumenih madežev pod vrhom nohta. Ko se glivična okužba razrašča, lahko pride do razbarvanja nohta, noht pa se lahko celo zadebeli in se na robovih začne luščiti. Glivična okužba lahko prizadene tudi več nohtov hkrati. Tokrat se bomo podrobneje posvetili glivičnim okužbam na stopalih, ki jim pravimo tudi atletsko stopalo (oziroma tinea pedis).

Tovrstna okužba se navadno začne med nožnimi prsti. Zaradi okužbe se pojavijo luščenje, rdečica, srbenje, včasih pa celo žulji in ranice. Gre za precej pogosto obliko glivičnih okužb, ki so še posebej razširjene v poletnih mesecih. Glivice najbolje »rastejo« v toplem in vlažnem okolju, kot so na primer čevlji (ki ne dihajo), (vlažne) nogavice, bazeni ter javne garderobe, prhe in sanitarije. Pogosteje se pojavijo pri ljudeh, ki nosijo tesne nogavice, si v primeru, ko imajo mokre nogavice, teh ne preobujejo, ali pa pri ljudeh, ki veliko hodijo bosi po javnih bazenih in sanitarijah.

 

Kako si lahko pomagamo?

- Glivično okužbo je treba zdraviti.
Nikar ne puščajte glivične okužbe nezdravljene. Za tretiranje tovrstnih okužb priporočamo pršilo Oxilver® Nail. Gre za edinstveno kombinacijo aktivnih kisikovih spojin, ionskega srebra in pantenola, ki poskrbi za regeneracijo in popolno oskrbo nohtov in obnohtne kože z aktivnim kisikom. Pri glivičnih okužbah nohtov vam priporočamo, da raztopino v pršilu na prizadeto področje nanesete od 2x do 3x dnevno. Vedno počakajte, da se raztopina osuši. Zelo pomembno je, da odebeljene površine nohtov redno pilite in obrezujete, saj bo le tako prizadeta površina nohta lahko oksigenirala in sčasoma obnovila.

- Pazite na to, da bodo vaša stopala suha. Še posebej pozorni bodite na področje med prsti.

Ko ste doma, bodite čim več časa bosi in pustite svojim stopalom, da dihajo. Po prhanju ali kopanju stopala temeljito osušite.

- Nosite kakovostne nogavice.

Če se vaša stopala rada potijo, si nogavice zamenjajte dvakrat dnevno. Kupujte nogavice, ki so izdelane iz naravnih materialov, kot sta denimo bombaž ali volna oziroma sintetična vlakna, ki pomagajo preprečevati čezmerno potenje stopal.

- Poskrbite za lahko in zračno obutev.
Vedno nosite obutev, ki diha, stopala pa si vsak dan umijte z vodo in milom ter jih nato temeljito obrišite in osušite. Izogibajte se čevljev, narejenih iz sintetičnih materialov, kot sta plastika ali guma.

- Ne nosite ves čas istega para čevljev.
Tako se bodo čevlji lahko prezračili in posušili.

- Po javnih površinah ne hodite bosi, ampak nosite zaščitne sandale.

Če se veliko zadržujete na javnih kopališčih in sanitarijah, vedno nosite posebne sandale ali natikače in se nikar okoli ne sprehajajte bosi.

- Obutve si ne delite z nikomer.
Če si obutev delite z drugimi ljudmi, povečate možnost za širjenje glivične okužbe.

 

Več o izdelku Oxilver® Nail solution si preberite na tej povezavi. Če imate v zvezi z uporabo izdelka kakršnokoli vprašanje ali dilemo, nam pišite na info@enikam-oxy.com ali nas pokličite na številko 031 634 900.